woensdag 19 juni 2013

Knutselen met de middenbouw

Eigenlijk hoort dit bericht niet thuis op dit blog maar;   ik vond het zo leuk om te laten zien wat er gemaakt kan worden door kinderen ......


Iedere week ga ik knutselen met de middenbouw groep van mijn vriendin. Knutselen op een basisschool is altijd leuk en soms een uitdaging..... Niet alleen moet het knutselwerk dat je gaat doen geschikt zijn voor de hele groep; dure materialen zijn ook uit den boze!

Samen proberen we de kinderen zoveel mogelijk technieken en materialen aan te bieden zonder veel kosten te maken. Ook vind ik het belangrijk dat als een kind het erg leuk vindt hij of zij thuis ook aan de slag kan zonder daar de spaarpot voor op te hoeven offeren.

Dit keer wilden we ze iets leren over vormen en patronen en kwamen terecht bij het papier maché. Gelukkig zijn er erg veel supermarkten die reclameboekjes hebben die je gratis mee mag nemen; ook de huis aan huisbladen van je gemeente zorgen voor gratis materiaal. De behanglijm is standaard op school aanwezig en de verf ook.

We maakten een schaal door een diep bord in een pedaalemmerzak te stoppen, de zak in de kom van het bord te frommelen en vast te plakken. (Het waren de borden uit de lunchkamer van de leerkrachten .... dus we moesten schoon en makkelijk kunnen werken!)
De ingepakte borden werden ingesmeerd met behanglijm en beplakt met minimaal 10 lagen gescheurd tijdschriftpapier. Daarna gingen er een paar lagen goedkope witte servetten op om te zorgen voor een neutrale achtergrond die goed beschilderbaar is.
Na het drogen (wat duurt dat lang Juf ......) kon het papier maché van de borden worden gelicht en geschilderd.Aan de binnenkant van de schaal moest een donkere dekkende kleur komen omdat daar alleen tijdschriftpapier gebruikt was. De kinderen konden kiezen uit donkerblauw, donkerbruin of zwart. Dit zorgde voor een snelle en mooi egale binnenkant van de schaal.Voor de buitenkant mochten ze zelf 2 kleuren uitkiezen; een basiskleur en een kleur voor een patroon.(Sommige kinderen werden echt enthousiast en gebruikten meer kleuren..........)
Na het grondig drogen (dat duurt ook weer lang .......) werden de schalen met goedkope vernislak gespoten zodat ze ook echt bruikbaar zijn.Hopelijk worden deze zelfgemaakte schalen nog jaren gekoesterd als herinnering en dienen ze tot inspiratie voor later.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 opmerkingen:

Aya zei

Wat een leuk idee, ze zijn ook prachtig geworden.
Als je nog om materialen verlegen zit geef je maar een gil.
Lieve groetjes Aya

Ellen zei

Ziet er weer prachtig uit. Leuk! En weer een idee om met patronen aan de slag te gaan ;)